2023. június 1.
Hotel Millenium, Budapest

Előadók, előadások:

Előadások az Előadó neve szerinti ABC sorrendben: 

Bakos Károly (Knauf Építőipari Kft.)

Szárazaljzatok és álpadló rendszerek burkolhatósága

Összefoglalás 

A Knauf Kft termékpalettáján megtalálható a teljes felületen alátámasztandó gipszrost szárazpadló rendszer, valamint a 600/600 mm raszterben, állítható magasságú lábakra szerelhető bontható és nem bontható álpadló rendszer. Ezeket a rendszerek burkolhatóak, ami egyaránt lehet hidegburkolat, vagy vékony lemezszerű PVC, linóleum, gumiburkolat, padlószőnyeg, akár parketta is bizonyos megkötések mellett. Az előadás ezeket a részleteket kívánja bemutatni.

Böszörményi István (UZIN UTZ Magyarország Kft.)

Ellenálló, nagy terhelésre tervezett ipari dizájn padlók, látszóbeton, -esztrich, dekorpadlók tervezése, felépítése, kialakítása

Összefoglalás 

 

Napjainkban egyre nagyobb a kereslet olyan ipari padlók iránt, melyek rendszerfelépítése egyszerű, gyors, átlátható, költséghatékony. Ugyanezen szempontok mellett szintén divatosak az ún. minimál dizájn padlók, melyek „beton” padló kinézetet adnak. Ezen igényekre válasz az UZIN cégcsoport által kifejlesztett ellenálló, nagy terhelésre tervezett ipari/dizájn padlórendszer, melyet az előadás során részletesen bemutatunk. Áttekintést kapunk a rendszerek felépítéséről, beleértve az aljzat előkészítést, alapozást, majd az ipari/dizájn padló kialakítására alkalmas speciális padlókat a különböző felhasználási területekre, végül a padlók felületvédelmére alkalmas fedőbevonatokat és a csúszásmentesítés lehetőségeit.

Brassnyó László (Burkolástechnikai Egyesület)

Beltéri aljzatok – esztrich vagy aljzatbeton

Összefoglalás 

A jelenlegi helyzetben a beltéri aljzatokra két előírás létezik az MSZ-04-803 kivitelezési szabvány, és az esztrich irányelv. Leginkább a kivitelezők számára fontos ezek ismerete, a bennük foglalt követelmények, hogy az előírásoknak megfelelően végezhessék el a megadott munkákat, illetve kaphassák meg az ezekért járó díjazást. Az esztrich irányelvben megtalálhatóak azok, a nemzetközi irányelvekben bemutatott követelmények, amelyek segítségével meghatározható az esztrich szilárdsága és geometriai jellemzői, adott területre vonatkozóan. A követelmények kiválasztását példák segítségével követhetik a jelenlévők.

Fábián Zoltán (Mapei Kft.)

Aljzatok ellenőrzése, javítása, előkészítése burkolást megelőzően

Összefoglalás 

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó esztrichnek, aljzatnak? Hogyan tudjuk ellenőrizni a szilárdságát, maradék nedvességtartalmát. Mit tehetünk vele, ha nincs valami rendben? Mit kezdjünk a repedésekkel, felhajlott mozgó aljzatokkal? Mit tehetünk, ha nincs meg az elvárható szilárdsága vagy nincs időnk megvárni, a szükséges száradási időt a tervezett burkolat fektetése előtt? És hogyan tovább, ha már ezeket megoldottuk…

Frank Ferenc (Kera Kft.)

A cementesztrich száradási viselkedése

Összefoglalás 

A cementesztrichek száradási tulajdonságai, amelyek ismeretének hiánya komoly műszaki-gazdasági károkat okozhat, Megelőzésük lehetőségei, módszerei, rövid időn belül bekövetkező száradás megvalósíthatósága a biztonságos, jó minőségű burkolat fogadása érdekében.

Für-Kovács Adrienn (Avers Kft.)

A Magyar Zene Háza cementbázisú terrazzo burkolatai

Összefoglalás 

A terrazzo múltja az ókorra vezethető vissza, de a modern építészetben újra teret nyer ez a természetes és elegáns anyag. A fő előnye, hogy nagy felületet lehet minimális fúgával kialakítani. Letisztult és harmonikus tereket lehet kialakítani az alkalmazásával. A Lixio+ cementbázisú terrazzo burkolat természetes anyaga kül- és beltérben is alkalmazható, és az öntési technika révén bármilyen alakú és nagyságú dilatációs mező képezhető.

Gerendi Gábor (Ravago Building Solutions Hungary Kft.)

Talajon fekvő padlók hőszigetelése

Összefoglalás 

Épületeink hővédelme egyaránt fontos mind nyári, mind téli viszonyok között. A termikus burok biztosítására szükséges a padlók, talajjal érintkező egyéb felületek hőszigetelése is. Ezeken a helyeken csak többszörös igénybevételnek ellenálló hőszigeteléseket szabad használni. A talajon fekvő padló esetében sokszor adja magát a „fordított” rétegrend alkalmazása, ahol a hőszigetelés a vízszigetelés nedvesség támadta oldalán helyezkedik el. Hogyan lehet ezt jól kezelni és gazdaságosan kivitelezni? Erre keressük a választ 20 perces rövid előadásunkban.

Godó Attila (God-Min Mérnöki Kft.)

Szikramentes padlók típusai szikraképződésre érzékeny környezetben

Összefoglalás 

ESD, ATEX, BIZTONSÁG

Az ESD jelenségének megértése rendkívül fontos az ipari folyamatok és elektronikai eszközök védelme szempontjából. Az elektrosztatikus kisülések káros hatással lehetnek az érzékeny elektronikai komponensekre, vezérlőrendszerekre és az ipari berendezésekre. Az előadás során részletesen megvizsgáljuk az ESD kockázatait, a lehetséges károkat és a megelőzési módszereket. Az ESD és a robbanásbiztos területek között szoros kapcsolat áll fenn, mivel az elektrosztatikus kisülések robbanást okozhatnak olyan környezetekben, ahol robbanásveszélyes anyagok vagy gázok találhatók. Ezért kiemelten fontos, hogy a robbanásveszélyes területeken megfelelő robbanásbiztosítást és ESD-ellenes intézkedéseket alkalmazzunk a munkavállalók és a kritikus infrastruktúra védelme érdekében. Az előadásban bemutatott következő fontos téma a robbanásbiztos padlóburkolatok szerepe az iparban. Ezek a speciális burkolatok kritikus védelmet nyújtanak az ESD és robbanásveszélyes területeken. Ismertetjük ezeknek a burkolatoknak a funkcióit és előnyeit, valamint bemutatunk néhány ipari példát a hatékony robbanásbiztos padlóburkolatokról. Az előadásunk során kiemelten foglalkozunk az ESD és robbanásbiztosított burkolatokra vonatkozó szabványokkal és szabályozásokkal. Előtérbe helyezzük a megfelelőség és a biztonság kérdéseit, és bemutatjuk a fontosabb irányelveket és előírásokat, amelyeket az ipari területeken alkalmazni kell. Az ESD és robbanásbiztosított burkolatok területén számos nemzetközi és iparági szabvány létezik, például az IEC 61340, az ISO 9001 és az ATEX (Atmosphères Explosibles) irányelvek. Ezek a szabványok és szabályozások meghatározzák a megfelelő padlóburkolatok kiválasztásához, telepítéséhez és karbantartásához szükséges eljárásokat.

Dr. Jelinkó Róbert (Cemix Kft.)

A kalcium-szulfát és a cement kötőanyagú esztrichek tulajdonságainak összehasonlítása

Összefoglalás 

Az esztrich, a padlóburkolatokat fogadó fontos szerkezeti eleme. Hazánkban elsősorban cementkötésű finomszemcsés anyagból készítik max. 8 mm-es szemcsemérettel. Számos európai országban egyre inkább teret hódít a kalcium-szulfát kötőanyagú esztrich. A különböző kötőanyagból készült esztrich-el szemben támasztott követelményeket az EN 13813 harmonizált Európai Szabvány tartalmazza. Ebben az előadásban elemezzük a különböző kötőanyagú esztrichek tulajdonságait és alkalmazástechnikai feltételeit, előnyeit és korlátait.

Lestyán Mária (Rockwool Kft.)

Nem éghető és éghető aljzatok típusai, alkalmazási területek, menekülési útvonalak követelményei

Összefoglalás

A padlószerkezetek kialakításánál a burkolatok megtervezésénél nagyon kevés esetben szoktuk a tűzvédelmi követelményeket figyelembe venni, főként az akusztikára és a dizájnra koncentrálnak a tervezők. Az előadás arra a területre fókuszál ahol a kialakításnak vannak tűzvédelmi vonatkozásai.

Mesterházy Beáta (BME, Épületszerkezettani Tanszék)

Födémek lépés- és léghangszigetelése, úsztatott aljzatok hatása a hangszigetelésre

Összefoglalás 

Az épületek használatakor a födémeket kétféle akusztikai terhelés éri: léghangterhelés és lépéshangterhelés. Ökölszabály szerint a függőlegesen szomszédos helyiségek közötti léghanszigetelési követelmény födémmel, a lépéshangszigetelési követelmény megfelelő burkolattal biztosítható. A szerkezetek szabványos akusztikai jellemzői akusztikai laboratóiumokban határozhatók meg, a mérési eredmények beépülnek a termékismertetőkbe és a tervezési feladatok kiinduló adataként szolgálnak. Az előadás bemutatja a födém és padlószerkezetek akusztikai jellemzőit, legfőbb típusait, az akusztikai működést meghatározó szerkezeti tulajdonságokat, bemutatja az akusztikai tervezés módját valamint a legjellemzőbb tervezési és kivitelezési problémákat.

Dr. Nagy Balázs (BME, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék)

Hideg és meleg padlók épületenergetikája

Összefoglalás

A Lakás tv. (1993. évi LXXVIII. törvény) kimondja, hogy egy lakás lakószobájának vagy félszobájának melegpadlója kell legyen. De mit is tekintünk meleg- vagy hidegpadlónak? Hogyan sorolhatjuk be a padlóburkolatokat, ha erre vonatkozó információt a gyártó/forgalmazó nem közöl a teljesítménynyilatkozaton? Egyáltalán hogyan határozhatjuk meg számszerűen a 21. században, hogy mi hideg és mi melegpadló, van-e a padlóburkolatnak köze az épületfizikához, léteznek-e szabványos módszertanok és előírások? Előadásomban a hideg- és melegpadlók besorolásával és a padlószerkezetek épületenergetikájával foglalkozom, röviden áttekintve a burkolatok hőérzeti és komfort jellegű osztályozásának módszertanán túl a padlószerkezetek korszerű épületfizikai és épületenergetikai számítási, modellezési és méretezési lehetőségeit is.  

Papp József (Duna-Dráva Cement Kft.)

CemFlow / folyós cement esztrich beton

Összefoglalás 

A Cemflow beton egy vékony padlóréteg, mely hideg- és melegburkolatok aljzataként egyaránt használható. Számos előnnyel bír a hagyományos betonnal szemben, többek között nem igényel külön tömörítést, valamint szép, egyenletes felület és struktúra alakítható ki általa. A Cemflow beton vékony, 4-8 centiméteres padlóréteg, más néven folyós cementesztrich, mely hideg- és melegburkolat közvetlen fogadására alkalmas. A vízszintes, síkfelületű betonpadlóba vezetékek és padlófűtési csövek helyezhetők el, felcsiszolás után pedig közvetlenül használható….tovább olvasható a  EA logóra kattintva.

Pokorni Flóra (Cleartex Kft.)

Szennyfogók mint burkolatok: tervezési szempontjaik, kialakításuk, beépítésük

Összefoglalás 

A szennyfogó burkolatok egy épület leginkább szem előtt levő burkolatai, a forgalomhoz képest amit nap mint nap lebonyolítanak, mégis kevés figyelmet kapnak. A Cleartex Kft. 1993 óta foglalkozik szennyfogókkal, tanítva a piacot – tervezőket, beruházókat, kivitelezőket és üzemeltetőket – ezeknek a burkolatoknak a fontosságára és az épület tisztán tartásában betöltött nélkülözhetetlen szerepükre. Az előadásból kiderül majd, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a szennyfogók tervezésekor, milyen eredmények érhetők el egy jól felépített szennyfogó rendszerrel és ez hogyan mutatkozik meg az épületüzemeltetés költségeiben, valamint a fenntarthatóságban.

Spránitz Ferenc (Dolomit Kft.)

Irányelv alkalmazása padozatok repedéseinek elkerüléséhez

Összefoglalás

Ez év januárjától 2 új, hazai műszaki irányelv vonatkozik a padozatokra (esztrich, ill. ipari padló). A szinte folyamatosan változó anyagellátási (anyagminőségi) körülmények között felértékelődik az anyag- és szerkezetoldali jellemzők ismeretének, alkalmazásának fontossága. Az előadás vázlatosan ismerteti a zsugorodást, repedezést, kéregelválást befolyásoló anyag- és szerkezetoldali hatásokat és a megtehető intézkedéseket. Kiemeli a szerkezetspecifikusan legfontosabb anyagoldali jellemzőket (péphiány, ill. túltelítettség mértéke, cementfajta hatása, adalékszerek kritikus hatása). A zsugorodásra ható szerkezetoldali jellemzők közül bemutatja a hatásos vastagság, a szilárduláskori páratartalom és az utókezelés szerepét. Tipikus példákat mutat be az esztrich és az ipari padló kivitelezési, építésszervezési és karbantartási hibáira, veszélyhelyzeteire, valamint a jól kezelhető és a megoldatlan problémákra.